Европската комисија денеска, по серијата инциденти за време на кампањата за локалните избори, ги повика институциите во Македонија да создадат услови за одржување слободни избори.

– Пред локалните избори во земјата, ние ги охрабруваме сите претставници на политички партии да постапуваат одговорно. Исто така, ги повикуваме сите институции да обезбедат услови за веродостоен и транспарентен изборен процес, што ќе им овозможи на сите граѓани слободно да ги остваруваат нивните демократски права – соопшти портпаролката на Европската комисија, Маја Коцијанчич.

Реакцијата од Брисел доаѓа по вчерашниот напад на актуелниот градоначалник на Шуто Оризари, Елвис Бајрам, кој се кандидира за уште еден мандат. Бајрам вчера попладне со метални и дрвени палки бил нападнат во населбата Шуто Оризари. Поради тежината на повредите, тој бил хоспитализиран, а полицијата идентификувала и повикала на разговор пет лица поради учество во нападот.