Македонија е претпоследна земја во Европа според резултатите во здравството, а економската ситуација ги турка граѓаните во депресија.

Ова произлезе како заклучок од синоќешната дебата посветена на 7 април, Светскиот ден на здравјето, организирана од комисијата за здравство на СДСМ и од форумот на жени на општинската организација на СДСМ од Кисела Вода.

Членката на комисијата за здравство на СДСМ, Елена Костова, посочи низа системски пропусти во здравството и во општеството што доведуваат до лоши резултати во здравството.

„Според Европскиот здравствен потрошувачки индекс, Македонија во 2016 година е на 34. место според здравствените резултати, од вкупно рангирани 35 европски земји. Македонија е прва во Европа по тоа што не може да се справи од мозочни удари, Македонија е втора во Европа по смртност на новороденчиња, а трета во Европа по најлоша стапка на преживување на болните од рак. Македонија е меѓу земјите со најголем процент на граѓани што страдаат од депресија“, изјави Костова.