Косово стана полноправна членка на Меѓународниот олимписки комитет (МОК) на седницата која  се одржа во Монако. Косово беше примена без ниту еден глас против, со што стана 205. членка на МОК.

Одлуката која ја донесе МОК значи дека Косово ќе може да настапи на Олимписките игри, кои во 2016 година ќе се одржат во Рио де Жанеиро.