Косово денеска поднесе барање за членство во УНЕСКО, агенцијата на Обединетите нации за образование, наука и култура, објави на социјалните мрежи заменик-премиерот и шефот на косовската дипломатија, Хашим Тачи.

„Очекуваме во ноември да бидеме примени како членка во особено значајната организација. Барањето е поднесено по консултација со партнерите и по 130 состаноци со делегацијата на УНЕСКО, кои ги имавме годинава“, напиша Тачи.