Копривата неодамна стана оружје во пропагандната војна против ЕУ што со години се води во Македонија, откако некои македонски портали на крајот на минатата седмица лиферуваа неточни факти за регулативата на ЕУ, тврдејќи дека ќе се забрануваат лековитите билки, а првата ќе биде – токму копривата.

Текст со такво тврдење во петокот се појави на порталот „Старт“ на „Тотал Медиа“, зад која стои Драган Павловиќ – Латас, кој е и главен уредник на информативната програма на телевизијата „Сител“.

Почнувајќи од насловот „ЕУ ја забранува копривата (и не само неа), казната за нејзина употреба е две години затвор!?“, „Старт“ на почетокот на текстот изнесува тврдење дека „Земјите кои се кадидатки за членство во ЕУ ќе мора да прифатат забрана на лековити билки по европски закони“. Се застанува на тврдењето, а без докази, што воопшто не одговара на стандардите на исправен новинарски текст. Нема ниту линк до регулатива или предлог-регулатива на ЕУ, ниту пак посочување на вест објавена во некој медиум. Како „поткрепа“ се наведува само дека во Франција наводно е забранета копривата. „Имено, со регулатива на ЕУ на Французите им е забрането јавно да ја популаризираат копривата, како и нејзина употреба или во спротивно казната ќе биде две години затвор,“ се тврди во текстот.

start Latas 1aНо, само кратко пребарување на интернет доведува до информација дека во Франција било забрането на поединци да прават течно ѓубриво од коприва, што е стара традиција во Франција, но таа забрана воведена во 2006 година е поништена уште во 2011 година. Течноста произведена од коприва се користела и како средство за борба против инсектите на растенијата и против габичните зарази.

Пребарувањето на веб-сајтот на Европската комисија исто така не доведува до потврда дека ЕУ ќе забранува употреба на лековити билки.

Текстот во неделата е преобјавен и на друг портал на македонски јазик, по принципот „копи-пејст“.

Во изминативе години повеќепати се случуваше да се објавуваат текстови со шокантни тврдења за разни непопуларни мерки кои наводно ЕУ планира да ги спроведен. Посебно внимание покрена тврдењето од 2014 година, пренесено од голем број портали во земјава, дека наскоро во ЕУ задолжително ќе се ставаат РФИД идентификациски чипови на сите новороденчиња, што речиси во сите објави во Македонија беше оквалификувано како ставање на „жигот на Ѕверот“ споменат во Откровението, последната книга на Библијата. Но до такво нешто не дојде.

 

Интересно е што новиот текст, за наводната забрана на копривата, кој ја напаѓа ЕУ е објавен на портал зад кој, како што може да се утврди од Марнет, стои „Тотал Медиа Центар“, а како лице за контакт е наведен Драган Павловиќ – Латас. Тој во годините на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ како уредник и коментатор беше еден од најистакнатите поддржувачи на власта на ВМРО-ДПМНЕ и човек што ја сметаше ЕУ заедно со САД како главните поборници за симнувањето од власт на Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ.

Инаку, Латас и неговата фирма се обвинети во случајот „Тотал“ на Специјалното јавно обвинителство, објавен на 23 март годинава.  Според СЈО, сопственикот на споменатите компании во периодот од 2008 до 2015 година одбегнал плаќање данок во вредност од околу 180 илјади евра.