Вечерва, од 19 часот, во амфитеатарот на Меѓународниот славјански универзитет „Гаврило Романович Державин“, во Свети Николе, целовечерен концерт ќе исполнат солистки, членки на врвниот руски вокален ансамбл од градот Електростаљ, Московска област во Руската Федерација.

Овој културен настан го организира Амбасадата на Руската Федерација во Македонија, по повод 12 април, Меѓународниот ден на полетувањето на човекот кон вселената, пишува порталот „Исток прес“.

Тоа е денот кога советскиот космонаут Јуриј Алексеевич Гагарин како прв човек во светската историја, полета од земјата кон вселената.

Јуриј Гагарин, истовремено е првиот човек кој ја прелета Земјата околу нејзината орбита.
Јуриј Алексеевич Гагарин, руски космонаут, е роден во 1934 година во местото Гжатска, а животот го загуби во авионска несреќа во 1968 година.

На 12 април 1961 година во „Васток-1“ од Земјата полета кон вселената. Летот беше успешен и траеше 108 минути, по што Гагарин се спушти на земјата, јужно од Саратов.