СЈО е стожерот кој треба да обезбеди правна разврска на кризата, без која нема излез од спиралата што Македонија ја води во регрес и во опасност од дезинтеграција. СЈО беше продукт на Договорот од Пржино и констатација во анализата на Рајнхард Прибе за измена на системот на електронско следење на комуникациите и надворешна, надзорна контрола врз тој систем, пишува „Вистиномер“.

Пратеникотот и висок функционер на ВМРО-ДПМНЕ, Антонио Милошоски, даде изјава во врска со „беспредметноста“ на постоењето на Специјалното јавно обвинителство(СЈО), која од „Вистиномер“ ја оценуваат како спин.

(Целиот текст од „Вистиномер“ можете да го прочитате и да го преземете ТУКА)