Управувачкиот комитет за справување со кризи попладнево од 16.30 часот одржува нов состанок во врска со серијата земјотреси што изминативе два дена ги тресат Скопје и околината, потврдија за „Мета“ од Центарот за управување со кризи (ЦУК).

Состанокот, како што дознаваме, е свикан на барање на претседателот на Управувачкиот комитет, вицепремиерот и министер за здравство, Никола Тодоров.

Од ЦУК велат дека денеска тимови на терен вршеле проценки и утврдување на евентуални штети на инфраструктурата, односно била вршена проверка од штети на водоводната, канализацискаата и на топловодната мрежа.

Армијата на Република Македонија (АРМ) и Министерството за внатрешни работи и понатаму се во состојба на готовност.

– Состојбата останува и ние во случај на потреба и по насоки од Управувачкиот комитет сме подготвени да дејствуваме – ни изјави потполковник Тони Јаневски, портпарол на Генералштабот на АРМ.

Од МВР велат дека се подготвени во секој момент да интервернираат и дека ги очекуваат понатамошните насоки од Управувачкиот комитет, како централно тело за справување со кризни ситуации.