Главна тема на денешната прес-конференција на лидерот на СДСМ, Зоран Заев, беше уривањето на објектот „Космос“ на Фијат Цаноски. Тој беше и пратеник како претседател на партијата ПЕИ, која коалицираше со СДСМ во предизборната коалиција „Сојуз за иднината“.

Цаноски е еден од основачите на првиот приватен факултет – Факултетот за општествени науки (ФОН) со насоки европско право и право на ЕУ, дипломатија и меѓународна политика и банкарски менаџмент. Во 2006 година, го создава приватното средно училиште „Петта приватна гимназија“.

Во 2006 година, ја формира Партијата за европска иднина – ПЕИ, која истата година учествува и на парламентарните избори.

Објектот „Космос“, кој е во сопственост на Цаноски, е урнат во 2011 година.

Цаноски беше пратеник во три собраниски мандати.