„Од гледна точка на Обединетите нации, ние навистина би сакале да видиме брза разврска на кризата во согласност со уставниот поредок, бидејќи гласачите очекуваат нивната волја да биде почитувана“, вели генералниот потсекретар на Обединетите нации и администратор на УНДП, Хелен Кларк, во неделното интервју за „Радио Слободна Европа.“

Таа вели дека во интерес на земјата е да најде излез од политичката криза што е можно побргу.

„Понекогаш е потребно повеќе време да се формира влада, тука, на пример, изборите се одржаа пред повеќе од три месеци. Секако, оваа земја има аспирации за членство во Европската Унија и во НАТО. Европската Унија сака да види дека сите изборни закони се почитуваат за време и по изборите“, одговори Кларк на прашањето за политичката криза.