Кандидатот на Македонија за генерален секретар на Обединетите нации (ОН), Срѓан Керим, е меѓу првите четворица по завршениот четврти круг на гласање, соопштија од неговиот кабинет.

По денешниот неформален круг на гласање, на прво место и понатаму е поранешниот португалски премиер Антонио Гутереш, втор е кандидатот од Словачка, Мирослав Лајчек, а на трето место е кандидатот од Србија, Вук Јеремиќ.

Следното гласање во Советот за безбедност е закажано за 26 септември.