Директорот на јавното претпријатие „Охридски комуналец“ Љупчо Грданоски, најави проект во соработка со националниот парк „Галичица“, за расчистување на бројните диви депонии на потегот околу селото Рамне како и на патот за селото Велестово.

„Во преговори сме со раководството на националниот парк „Галичица“ да изработиме еден заеднички проект за расчистување околу селото Ремне како и на патот за селото Велестово, бидејќи и до нас стигнуваат голем број реакции. Но, ние како јавно претпријатие не можеме без налог на Националниот парк или без заедничка соработка да ја извршиме таа услуга“, вели Љупчо Грданоски в.д. директор на ЈП „Охридски комуналец“.

Бројот на дивите депонии е во пораст и во самото градско подрачје. Жителите на улицата „Јордан Мијалков“ со години мака мачат со депонијата од градежен шут. Грданоски објасни дека забраната за депонирање на градежен шут на депонијата Мауцкер дополнително ја усложнило ситуацијата, а смета дека интензивирањето на активностите на инспекциските служби е она што може да биде решение на овој долгогодишен проблем.

„Овој проблем станува се поголем откако е донесена одлука за забрана за депонирање на градежен шут на депонијата Мауцкер, без да се даде соодветна алтернатива на граѓаните каде истиот би го депонирале, затоа што градот и граѓаните секојдневно создаваат секаков вид на отпад“, додаде Грданоски.

Тој објасни дека само пред неколку месеци од истата локација биле подигнати речиси 150 метри кубни градежен шут, но тоа било само времено решение. Од јавното претпријатие највуваат дека до крајот на годината ќе продолжат со акциите за подигање на кабаст и зелен отпад и тоа секоја сабота, но исклучиво со дојава.