Во основните училишта „Димитар Поп-Георгиев Беровски“ и „Тихомир Милошевски“ во општина Ѓорче Петров наскоро ќе се исфрли нафтата како енергенс во училишните системи за затоплување и ќе се замени со поеколошки горива, најавија заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули и градоначалникот на Ѓорче Петров, Александар Наумоски.

Макрадули појасни дека пренамената ќе се направи следната година.

– Во рамките на „Планот за чист воздух“, во партнерски однос со деловната заедница интервенираме и ќе ја замениме нафтата како извор на затоплување со еколошки извор на затоплување – рече Макрадули.

Градоначалникот на Ѓорче Петров, пак, порача дека досега општината немала ниту еден проект за енергетска ефикасност, посебно во однос на заштитата на најранливата категорија, децата и учениците.

Наумоски побара граѓаните да бидат посовесни во поглед на фрлање на ѓубрето и објасни дека за контрола за намалување на дивите депонии воведени се инспекции во две смени.