Деветмина од вкупно 13 судии што му поднесоа претставка на претседателот на Основниот суд Скопје 1, Владимир Панчевски, денеска одговорија на поканата и се појавија во Судскиот совет, каде имаа средба со членовите и со претседателот на Советот, Зоран Караџовски.

Како што соопшти Караџовски по состанокот, средбата поминала во конструктивен дијалог, на кој било разговарано за известувањето што судии го поднесоа против Панчевски, како и за проблемите во судот, за кои, како што изјави претседателот на Судскиот совет, било заклучено дека не се толку големи, како што се претставуваат во јавноста.

– Ги повикавме судиите кои со кратки и нечитки потписи се потпишаа на известувањето. Благодарни сме што дојдоа поголемиот број. Тие што не дојдоа биле спречени од објективни причини, не дека не сакале да дојдат. Дискутиравме за повеќе теми, конкретно за известувањето (на судиите против Панчевски н.з.) и за состојбите во Основниот суд Скопје 1. Имавме конструктивен дијалог со добра намера од двете страни. Дојдовме од заклучок дека воопшто проблемите не се толку големи, ниту горливи како што се претставени во јавноста – рече Караџовски.

Одговарајќи на новинарско прашање, Караџовски рече дека претходно имале средба со претседателот на Кривичниот суд, а доколку има потреба ќе биде организирана и заедничка средба меѓу судии и Панчевски.

Караџовски рече дека Судскиот совет овие средби ги прави со цел да се зачува угледот на судството, додека разгледувањето на претставката од судиите против Панчевски е во надлежност на Совет за утврдување факти за одговорност на судија.

Кон средината на месецов, тринаесет судии од Основниот суд Скопје 1 испратија писмо до Судскиот совет, во кое реагираа и го обвинија претседателот на скопскиот Кривичен суд дека ја злоупотребува официјалната интернет-страница на судот со објавување „лични постапувања и ставови за одреден судија“.