Хашкиот трибунал го прогласи Радован Караџиќ за виновен за геноцидот во Сребреница и за опсадата на Сараево и му досуди 40 години затвор.

Како што наведе судот, поранешниот претседател на Република Српска сноси индивидуална одговорност за злосторствата против човештвото, убиства и за кршење на закони, како и на правилата на војување во седум општини.

Исто така, судот смета дека Караџиќ сноси одговорност за здружени злосторнички потфати за време на опсадата на Сараево, како и за здружени злосторнички потфати при киднапирањето на припадници на Обединетите нации.