Двата специјализирани авиони за гасење пожар, таканаречените „водени трактори“, откако се вратија од задоцнетото сервисирање, утринава тренираа над водите на Охридско Езеро.

Авионите во низок лет, зафаќаа вода, подготвувајќи се за евентуални ситуации за гаснење пожари. Нивната носивост е два тона вода.

Со авионите управува шестчлен екипаж, а покрај од Охридското, можат да зафаќаат вода и од Преспанско и од Дојранско Езеро.

Јавноста, претходно, со негодување ја прими информацијата дека авионите биле пуштени на сервисирање среде лето, особено по пожарот кој му се закануваше на Охрид.

Директорот на Дирекцијата за безбедност и спасување, која управува со авионите, Шабан Салиу, тогаш за „Мета“ не ја потврди, ниту ја демантираше информацијата дека се испратени на сервисирање во Шпанија, додавајќи само дека тие „се ангажираат според посебна процедура“.