Скопскиот маратон годинава ќе се трча по изменета патека, во која се вметнати Камениот мост и скопското Кале, дознава „Мета“.

Измените на патеката, како што објасни директорот на Скопски маратонот, Кире Синадиновски, биле предвидени со првичниот план за манифестацијата и не се поврзани со барокните зданија и споменици.

– Патеката беше предвидена уште пред три години, бидејќи Камениот мост и Калето се дел од нашето лого и се заштитен знак на градот Скопје. Сепак, поради градежните работи што се вршеа во тој дел од градот, рутата беше изменета. Сега, бидејќи има можност, тие се вметнати, а новата рута е одобрена од Меѓународната федерација на маратони и на улични трки – изјави за „Мета“, Синадиновски.

mapa skopski maraton

Скопскиот маратон годинава се одржува на 8 мај, а до денеска се пријавени повеќе од 6.000 лица. Организаторите очекуваат дека годинава ќе бидат урнати досегашните рекорди и на маратонот да учествуваат околу 8.500 лица.

Рокот за пријавување е до 29 април.