За време на посетата на Вашингтон, САД, македонскиот министер за одбрана, Зоран Јолевски, се сретна со Целесте Валандер, специјален советник на претседателот Барак Обама и директор во Советот за безбедност на САД, а во Стејт Департмент со Хојт Ји, заменик помошник секретар за Европа и за Евроазија.

Министерство за одбрана на Македонија соопшти дека на одвоените средби Јолевски и соговорниците размениле мислења за интеграцијата на Македонија во НАТО, за реформските процеси во Армијата, како и за безбедносната состојба во регионот на Југоисточна Европа и пошироко. На средба во Пентагон со директорот за Русија, Украина и за Евроазија, Лаура Грос, станало збор за реформските активности во Министерството за одбрана.

„Македонија е стабилен партнер и долгогодишен контрибутор кон светскиот мир. Ние сме одговорен член на меѓународната заедница и заслужуваме да бидеме дел од Алијансата за која сме подготвени од 2008 година“, истакнал Јолевски.