Новиот комесар на Европска Унија надлежен за соседската политика и за преговорите за проширување, Јоханес Хан, на 20 ноември ќе ги посети Белград и Подгорица, а претходно, в среда, ќе го прими македонскиот министер за надворешни работи, Никола Попоски.

Ова е прва посета на еврокомесарот Хан на регионот и е дел од планот на почеток на мандатот да ги посети сите земји од Западен Балкан и да даде знак дека преговорите за проширување се приоритетни како и порано.

Тоа ќе биде прва средба на новиот еврокомесар надлежен за проширување со еден министер од земја-кандидат за членство во ЕУ.

Јоханес Хан ја презеде новата должност на први ноември од досегашниот еврокомесар за проширување Штефан Филе.