Јапонија планира да покрене беспилотна мисија на Месечината, која треба да биде првиот чекор кон идните посети на Марс, најавија претставниците на Јапонската вселенска агенција.

Агенцијата го претстави планот за месечевата сонда на владата и на министерството за образование, наука и технологија.

Доколку акцијата биде успешна, Јапонија ќе стане четвртата земја што испратила беспилотно летално на Месечината, по Русија, САД и по Кина.

Планирано е мисијата да почне во април 2018 година, а проценето е дека ќе чини 15 милијарди јени (126 милиони долари). Ресорното министерство наредната година ќе побара буџет за програмата.