Специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева денеска во Палермо, Италија учествува на комеморацијата во чест на сицилијанскиот истражен судија Џовани Фалконе, кој на денешен ден пред 24 години беше убиен во атентат организиран од мафијата, чии членови ги гонеше Фалконе, заедно со неговиот соработник Паоло Борселино.

Организатор на комеморацијата, како што соопштија од СЈО, е Фондацијата „Франческа Морвиљо Фалконе“, а во нејизиниот фокус е „борбата против организираниот криминал и истата има за цел да собере реномирани италијански и странски академици и експерти, вклучително и највисоки државни функционери“.

Јанева, која на комеморацијата учествува на покана на Фондацијата „Франческа Фалконе“, е придружувана од двајца обвинители од нејзиниот тим, главниот истражител на СЈО и нејзиниот шеф на кабинет.