Специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева, одговарајќи на прашања на пратениците од Комисијата за политички систем и за односи меѓу заедниците, се заблагодари за поддршката од пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, но рече дека дозвола за нови јавни обвинители, СЈО добива од Советот на јавни обвинители, а не од пратениците на Собранието.

Таа рече и дека толку малку материјали досега се преслушани, затоа што СЈО работело во лоши услови.

– Исто така, би требало да ви кажам и дека три месеци воопшто не можевме да постапуваме по ниту еден предмет поради несаканите аболиции од претседателот. Добро се сеќавам на неговата изјава, иако сакам да ја заборавам. Тој рече дека сè што ние ќе направиме ќе биде помилувано. Оттука доаѓа малиот број случаи на СЈО. Исто така, би требало да ви кажам дека барам повеќе време затоа што предистражните постапки траат долго. Одговорите што ги чекаме од институциите не стигнуваат навреме – одговори Јанева.

Специјалната обвинителка, исто така, кажа дека двете обвинителки, за кои СЈО одлучило дека не му се потребни како кадар, воопшто не учествувале во случајот „Транспортер“. Јанева додаде дека најдобра соработка има со Министерството за правда, а полоша со Советот на јавни обвинители, Јавното обвинителство и со судовите.

Таа рече дека случаите „Сопот“, „Монструм“ и другите, споменати од пратеникот Рафиз Алити од ДУИ, не можат воопшто да ги добијат на увид, а не да побараат надлежност.

– Околу легитимноста на Собранието, би сакала да кажам дека според прислушуваните разговори, има сериозни индиции според кои доведени се во прашање изборите од 2011 година досега – рече Јанева.

На прашањето на пратеничката Даниела Рангелова од ВМРО-ДПМНЕ, дали СЈО ќе биде ударна тупаница на СДСМ на овие избори, специјалната обвинителка рече дека не сака да разговара на дневно-политички прашања.

Неколку пратеници од владејачката партија ѝ порачаа на Јанева дека ако Собранието не е легитимно, тогаш не постои ниту СЈО, кое својот легтимитет го добило токму од законодавниот дом.

Пратеникот Илија Димовски рече дека ако Јанева не верува дека Собранието има легитимитет, таа треба да се повлече и да си даде оставка, а СЈО да ги врати парите што ги одобри токму ова Собрание.

– Немам намера да се повлечам, ниту да дадам оставка. Јас не се плашам од никој – рече Јанева.

Седницата на собраниската комисија, на која се расправа за вториот шестмесечен извештај на СЈО, сè уште е во тек.

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ не ја оставаат Јанева да зборува, туку постојано ѝ упаѓаат во збор.