Специјалната јавна обвинителка, Катица Јанева денеска во 12 часот во Советот на јавни обвинители ќе одговара на прашањата на Советот за одлуката на СЈО да го повлече обвинението за предметот „Пуч“.

Претседателот на Советот на јавни обвинители, Петар Аневски за „Телевизија 24“ потврдил дека Јанева е повикана да ги образложи причините зошто СЈО се откажа од обвинението за „Пуч“.

Специјалното јавно обвинителство обвинението за случајот „Пуч“ го повлече на 18 јануари, а две недели подоцна Советот на јавни обвинители ги побара списите од предметот, во кој обвинети беа лидерот на СДСМ, Зоран Заев и поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање, Зоран Верушевски.

Од СЈО за „Мета“ тогаш потврдија дека ќе одговори на барањето на Советот на јавни обвинители и во најкраток можен рок ќе ги достави списите и документацијата од предметот „Пуч“.