Да се сака земјата и народ е гревот што се става на раководството на ВМРО-ДПМНЕ и на тие што ја водеа оваа влада, но таков грев не може да има. На власт сега дојде режим кој е подготвен да продаде се само за да владее, рече Стевчо Јакимовски од ГРОМ на 16. вонреден Конгресот на ВМРО-ДПМНЕ во Валандово.

– Сакам да му се заблагодарам на досегашниот претседател Никола Груевски кој покажа нов начин на менаџирање на владата, ние бевме сведоци дека е секојдневно на средби со граѓаните, дека отвора секој ден нови објекти, нема граѓанин кој не се офајди од оваа власт – дали се тоа пензионерите, администрацијата, 300-400 илјади луѓе кои ги легализираа домовите по едно евро. Скопје е поубаво од било кога. Лавот е најсилно суштество, но кога ќе му се соберат десетина хиени, по кратка борба ја напушта битката. Но хиените секогаш ќе бидат лешинари – вели Јакимовски.

Тој рече дека мора сите да застанат заедно со цел да се запрат, како што рече, налудничавите идеи на власта за Македонија и додаде дека за тоа ВМРО-ДПМНЕ ја има поддршката од ГРОМ.

-Предавници имало и ќе има, но ние партиите мора да застанеме цврсто зад носачот на авиони што се вика ВМРО-ДПМНЕ за на изборите да се порази режимот – додаде Јакимовски.

Васе Доневски, членот на верификационата комисија информираше дека на вториот ден од конгресот се дојдени дополнителни седум делегати.

-Пред малку Комисијата за верификација заседаваше и констатира дека денеска се дојдени плус 7 делегати, така да вкупната бројка од 411, се зголеми на 418, истакна Васе Доневски, член на верификационата комисија.

Без ниту еден глас „против“ и „воздржан“, односно со сите гласа „за“, Конгресот ги верификуваше мандатите на дополнителниот број на делегати.