Тим врни лекари, предводен од проф. д-р Мирослав Ѓорѓевиќ од Србија, во клиничката болницата „Аџибадем Систина“ ја изведе првата операција за промена на пол во Македонија.

Хируршкиот зафат, по кој 33-годишен маж доби функционален женски полов орган, траела пет часа.

– Подготовките за оваа интервенција траеја повеќе од една година, во текот на која пациентот помина низ психолошка подготовка и хормонална терапија. По завршувањето на подготовките е направена промена на полот. Интервенцијата помина во најдобар ред, а пациентот моментално закрепнува. Во болницата ќе остане во наредните две недели колку што е потребно за да закрепне – изјави Ѓорѓевиќ.

Тој додаде дека за два-три месеци лицето ќе може да има нормални сексуални односи, но без репродуктивни можности.

Интервенцијата во живо ја следеа учесниците на првиот симпозиум за урогенитална хирургија, кој се одржува во организација на „Аџибадем Систина“ и на Центарот за генитоуринарна реконструктивна хирургија од Белград.

Инаку, станува збор за петти македонски државјанин што го сменил полот од машки во женски.