Идниот министер за одбрана на Израел, Авигдор Либерман, инаку лидер на ултранационалистичката партија „Израел наш дом“ како клучен услов за негово влегување во владејчката коалција го поставил воведувањето смртна казна за палестинските екстремисти, јавуваат светските медиуми.

Извори блиски на неговата и на владејчката партија Ликуд навеле дека израелскиот премиер Бенјамин Нетанјаху се согласил со барањето на Либерман.

Во Израел досега на смртна казна е осудено и погубено само едно лице – архитектот на т.н. „конечно решение“ на нацистичка Германија во Втората светска војна, Адолф Ајхман. Тој во 1962 година беше осуден и обесен за геноцид.

Според договорот меѓу Либерман и Нетанјаху, пишуваат изралеските медиуми, просто мнозинство од двајца судии во воениот суд ќе биде доволно да му се одреди смртна казна на Палестинец кој извршил смртоносен напад.

Во Израел и досега постоеше можност за изрекување на смртна казна, но обвинителите не ја бараа бидејќи за тоа беше потребно сите судии во судскиот совет да бидат едногласни во одлуката.