Изминатата недела, од 7 до 13 јануари се регистрирани 281 заболен од грип, што е зголемување за 43,4 отсто во споредба со неделата пред неа кога беа регистрирани 196 случаи, информира Институтот за јавно здравје.

Во извештајот од таму, се вели дек бројот на пријавени лица оваа недела е помал за 34,3 отсто во споредба со втората недела од минатата сезона кога имало 428 заболени. Активноста на вирусот на грип е под сезонското ниво, односно сѐ уште не е достигнат прагот на влез во сезоната на грип.

„Најголем број заболени-198 се пријавени во најголемата возрасната група од 15-64 години, а највисока инциденца од 26,7 на 100.000 жители е регистрирана кај деца на возраст до четири години. Најголем број заболени се пријавени од подрачјето на Центарот за јавно здравје во Куманово-39, а највисока инциденца-104,5 на 100.000 жители е регистрирана во Подрачната единица Дебар“, велат од ИЈЗ.

Во сезоната 2018/2019 вкупниот број заболени од грип бил 1.695 лица.

Според податоците од Управата за електронско здравство, вакцинирани се 19.942 лица со бесплатни вакцини против сезонски грип (лица постари од 65 години со просечна, потпросечна пензија или без примања), односно 71,2 отсто од вкупниот број на набавени вакцини. Од вкупниот број вакцинирани, 14.095 лица или 72,9 отсто се со историја на хронично/и заболување/а.