Секторот за внатрешни работи Штип поднел кривична пријава против 40-годишниот А.П., жител на градот, осомничен за фалсификување пари и за лажно претставување.

Како што информираат од полицијата, осомничениот кон крајот на октомври минатата година, во менувачница во Штип пуштил во оптек фалсификувана банкнота од 100 американски долари.

Кога вработениот во менувачницата се посомневал во автентичноста на банкнотата, осомничениот се претставил како полицаец и покажал легитимација, а вработениот му поверувал и му ја сменил банкнота за износ од 5.520 денари.