Изјавите на премиерот Зоран Заев на трибината во Охрид во саботата во врска со градењето на хотелски објект во населбата Лагадин, предизивикаа остра реакција на граѓанската иницијатива Охрид СОС од каде бараат, незаконскиот чир од градба итно да добие решение за отстранување , а Општината веднаш да пристапи кон спроведување“.

Екологистите предупредуваат дека не смее да се злоупотребува Собранието и другите институции за да се задоволат апетитите на сопартиец на Заев.

„Освен ако премиерот Заев не мисли да го злоупотреби Собранието за да го задоволи  својот сопартиец и да го силува Уставот со носење на lex specialis во урбанизмот кој ќе се вика  „Законот за чичко Никола“, незаконскиот чир од градба во Лагадин мора итно да добие решение за отстранување и општината мора веднаш да пристапи кон спроведување, овојпат  без изигрување на правото како кога ја поништија само клаузулата за правосилност на  одобрението за незаконската градба, а не го поништија и самото одобрение“, стои во соопштението на Охрид СОС.

Против бизнисменот кој го гради објектот, во 2016 година СВР Охрид поднесе кривична пријава за нелегална градба во заштитено подрачје, поточно во Националниот парк „Галичица“. Инаку за објектот за кој реагираат од граѓанската иницијатива Охрид СОС, инвеститорот кажа дека е едно „обично објектче“ за семеен бизнис со 8 соби и 9 апартмани.

На трибината во Охрид премиерот јавно кажа дека комуницирал со инвеститорот и дека му дал насоки на министерот за транспорт и врски Горан Сугарески.

-Чичко Никола, за хотелот во Лагадин неколку пати пораки разменивме, насоки давав и на министерот, на Митко, шефот на кабинетот, и го знам проблемот. Неколку пати Транспорт и врски носи позитивна одлука, се враќа. Разговарав со покоен Јован, со секретарот на Општината, сега и со другите. Има една работа, премиерот интервенира оти правото е на ваша страна, министерот интервенира оти правото е на ваша страна. Дури и да постои правно-формален аспект во Одделението за урбанизам, не може ‘не бива’. ‘Не бива’, не може најлесно да биде ‘не’. Ќе најдат начин како да биде ‘да’. Затоа што баналноста на одговорот, дадено одобрение за градба, почнувате со градба на објектот, ви е готов и при контрола вика не сте информирале дека сте почнале со градба. Ако треба, ќе ја земам под раце Второстепената комисија и ќе дојдат тука и ќе го решиме до крај – кажа на трибината премиерот Зоран Заев.

Дополнително, Инспекторатот за животна средина потврди дека градбата се наоѓа во заштитените 50 метри од брегот на езерото во кои не се дозволени објекти од цврста градба.