Изборите на 11 декември се можност земјата да направи нов почеток, да се обедини околу своите стратешки цели и да се врати на патот кон европската интеграција, се вели во заедничката изјава на амбасадорите на земјите членки на Европската Унија во Скопје.

„Ги охрабруваме политичките лидери, нивните партии и релевантните засегнати страни, преку изборниот процес да ја покажат својата посветеност на демократските вредности и на владеењето на правото, како и да покажат подготвеност за решавање на сите предизвици во земјата. Тоа ќе биде важен индикатор за почитување на демократските вредности“, стои во изјавата.

Амбасадорите на земјите членки на ЕУ ги повикуваат политичките лидери и членовите на партиите да ги спроведат изборите без заплашување и насилство и на начин кој нема да ги влоши политичките и меѓуетничките односи и да ја зголеми поларизацијата за време на изборната кампања.

„Сакаме да потсетиме на важноста од јасното одвојување на државата од партиските активности, пред, за време и по изборите. Ги повикуваме медиумите да им овозможат на граѓаните разновидни и објективни информации. Апелираме до сите државни институции да ја поддржат работата на Државната изборна комисија“, стои во изјавата.

Само фер кампања и веродостојни избори, се вели во изјавата, кои ќе бидат потврдени од меѓународните набљудувачи ќе им дадат на новата влада и на парламентот силен мандат. Главен приоритет, велат амабасадорите, ќе биде политичките актери да се вклучат искрено во спроведувањето на сите елементи од процесот од Пржино, а особено да се посветат на итните реформи.

„Треба да има правна и политичка одговорност за изработката и за содржината на прислушувањето како битен момент во затворање на едно поглавје од политичката криза, особено што сите политички партии се обврзаа на тоа. Секој глас е важен и затоа ги повикуваме сите граѓани да го искористат своето демократско право на глас и со тоа да ја обликуваат иднината на својата земја. Исто така, апелираме политички партии да ги прифатат резултатите од изборите“, велат во изјавата абмасадорите.

На крај тие велат дека Европската Унија ќе продолжи да ги поддржува сите демократски процеси и реформи кои ќе ја вратат земјата на патот кон европската интеграција.