Бразилскиот сенат изгласа да се продолжи процесот на отповикување на претседателката Дилма Русеф, кој, според првите информации, може да трае шест месеци.

Сепак, по гласањето во сенатот, а имајќи предвид дека горниот дом на парламентот минатиот месец ѝ изгласа недоверба, таа од 12 мај автоматски е суспендирана од должноста.

Русеф е обвинета за нелегално манипулирање со финансиите, за во пресрет на нејзиниот реизбор во 2014 година да го намали буџетскиот дефицит.

Претседателката ја негира одговорноста и истакнува дека станува збор за политички манипулации на нејзините опоненти.

Должноста шеф на државата ја презема потпретседателот Мајкл Темер.