Целта на платформата на албанските партии не е да се обедини Македонија, туку Македонија да биде преодна фаза во создавањето на трета албанска држава, изјави претседателот на државата во синоќешното интервју во емисијата „Еден на еден“, на Хрватската радиотелевизија (ХРТ).

За платформата Иванов вели дека нејзината намера е албанскиот јазик да се изедначи со македонскиот и да се промени уставниот амандман кој произлегува од Охридскиот рамковен договор, со кој заедниците во Македонија своите права ги добиваат врз основа на нивната застапеност од 20 отсто.

– Суштината на платформата е да се смени уставното уредување на Република Македонија. Тоа значи, Македонија од мултиетничко општество и од унитарна држава да стане биетничка. За споредба би можеле да кажеме, Македонија да стане еден Кипар, само што Македонија не е остров – рече Иванов.

Прашан дали Европската Унија може да помогне во решавањето на политичката криза во земјава, македонскиот претседател изјави дека на министерскиот совет на ЕУ било отворено прашањето за платформата, но тоа јавно не се соопштува бидејќи со тоа би се направиле проблеми на албанскиот премиер Еди Рама, кога тој би се повлекол од платформата.

Околу прашањето дали нови избори се решение за кризата, Иванов вели дека состојбата сега на некој начин е блокирана и дека треба здрав разум, да се седне и да се разговара, порачувајќи им на парламентарните партии дека мора да најдат начин прво да изберат претседател на Собранието за да се отстрани правната пречка за определување на мандатот.