Претседателот на државата, Ѓорге Иванов, денеска со „Орден за воени заслуги“ ги одликува Единицата за специјални задачи и Единицата за брзо распоредување при Министерството за внатрешни работи (МВР), а со „Медал за храброст“ постхумно ги одликува осумтемина припадници на МВР кои загинаа во настаните во Диво Насеље во Куманово од 9 и од 10 мај минатата година.

Иванов, во својот говор по повод доделувањето на одликувањата, рече дека припадниците на МВР, заедно со нивните браќа по оружје од Армијата на Република Македонија (АРМ), ја носат тежината на мигрантската криза, насилството на границата и се соочуваат со безбедносните закани од тероризмот и од насилниот екстремизам, насилните акти во градовите и со последиците од политичката криза.

– Денеска се собравме за да им се заблагодариме за сето она што го прават за Македонија во овие тешки времиња исполнети со предизвици, закани и со ризици. Без професионалниот ангажман и пожртвуваноста на Единицата за специјални задачи и на Единицата за брзо распоредување, постоеше постојана и директна закана во наредните денови по улиците на повеќе градови низ Македонија да се лее крв на невини цивили. Благодарение на храброста и на одлучноста на нашите безбедносни сили, беше избегнато светот и Македонија да се ужаснуваат од крвави сцени. Времето е и најдобар учител. Сите ние треба да ја научиме лекцијата од Куманово, која е многу скапо платена. А, тоа е дека поделбите и раздорот нè прават послаби и поранливи. Пожртвуваноста на нашите херои треба да биде предупредување до сите учесници во политичкиот живот на Македонија, но и фактор на обединување – рече Иванов.

Тој истакна дека е крајно време да го „отфрлиме духот на поделбите, нетрпеливоста и на омразата кон политичкиот противник и конечно да се помириме и да се сплотиме околу државниот интерес.“