Претседателот на Македонија, Ѓорге Иванов, на средбата со министерот за надворешни работи на Грција, Никос Коѕиас, разменил мислења за севкупните билатерални односи помеѓу Македонија и Грција.

– Изминатиот период имав можност повеќепати да разговарам со премиерот Алексис Ципрас за прашања и за предизвици од исклучителна важност за двете земји. Очекувам таа позитивна динамика на контакти и на комуникација на сите нивоа да продолжи и да се продлабочи во наредниот период, како билатерално, така и во рамките на регионалната соработка – истакнал Иванов.

Претседателот Иванов ја посочи важноста на почнатиот дијалог меѓу двете земји во однос на мерките за градење доверба и го истакнал интересот на Република Македонија за интензивирање на соработката во таа насока, за да се создаде позитивна клима во односите меѓу двете земји, која ќе придонесе за надминување на билатералната разлика околу името.

На средбата претседателот Иванов ја истакнал посветеноста на Република Македонија за унапредување на добрососедските односи со Република Грција, во духот на европските вредности и стандарди.

Претседателот Иванов и министерот Коѕиас изразиле задоволство од континуираниот позитивен развој на односите и од подобрувањето на севкупната атмосфера меѓу двете земји.

– Имаме интензивна комуникација. Имаме големи заеднички интереси и за нас од особено значење е стабилноста и просперитетот на нашиот сосед – рече министерот Коѕиас.