Претседателот на државата Ѓорге Иванов, по повод 11 Октомври – Денот на антифашистичкото востание, упати честитка до граѓаните на Македонија, во која истакнува дека пред точно 76 години, Македонија го избра патот на борба против најголемите зла во историјата на човештвото – фашизмот и нацизмот.

„Во оваа борба, народот на Македонија се препороди и се почувствува слободен да си ја земе судбината во сопствените раце. На овој ден се потсетуваме на нашите партизани, кои чекорејќи по патот кон слободата се соочија со многу маки и премрежија и притоа покажаа невиден хероизам и искрен патриотизам. На овој тежок пат, тие се водеа од три вредности – слободата, правдата и човечноста, кои ги вградија во темелите на македонската држава. Нашите славни предци во наследство ни ја оставија скапо платената слобода и државност на Република Македонија. Наша должност е да ја сакаме, чуваме и да ја унапредуваме, за да им ја предадеме на нашите потомци“, вели Иванов во честитката.

Затоа, нагласува Иванов, треба да останеме верни на македонската традиција на соживот и на почитување на различностите.

„Да вложуваме во довербата и во почитта што го држат нашето општество сплотено. Да продолжиме да градиме демократска, просперитетна и европска Република Македонија. И притоа, постојано да ги имаме на ум вредностите кои нè движат и како луѓе и како општество, а тоа се слободата, правдата и човечноста“, порачува претседателот на државата во честитката по повод 11 Октомври.