За книгата „Светлината на Света Гора“, Иван Џепароски е добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ за најдобра поетска книга на македонски јазик напишана меѓу две фестивалски изданија на „Струшките вечери на поезијата“ (СВП).

– Задоволството е поголемо зашто во жири-комисијата се тројца поранешни добитници на наградата „Браќа Миладиновци“, а двајца се и добитници на наградата „Димитар Митрев“ за книжевна критика и за есеистика, што уште повеќе говори дека човек не би посакал подобра и покомпетента комисија за да донесе едно такво решение. Книгата е инспирирана од мојот престој на Света Гора и од посетата на сите 20 манастири таму – изјави Џепароски.

Целиот паричен износ од наградата, Џепароски ќе го донира за настраданите од поплавите во Скопје и во Фондот за изградба на конаците во манастирот „Св. Јован Бигорски“.

Наградата на Џепароски му ја додели жири-комисијата составена од Вера Чејковска, Весна Мојсова-Чепишевска, Санде Стојчевски и Братислав Ташковски.