Тајванскиот и кинескиот претседател, Ма Јинг-џеу и Кси Џинпинг, во Сингапур остварија историска средба по 65 години протести и обиди на демонстрантите да влезат во тајванскиот парламент.

Разговорите на претседателите ќе бидат фокусирани на односите помеѓу двете земји, кои се многу затегнати.

Кина тврди дека има суверенитет над Тајван од 1949 година, кога националистичката влада избегала на островот по поразот од комунистите.

Средбата доаѓа пред претседателските и парламентарните избори во Тајван, каде фаворит е Демократската прогресивна партија, која се залага за независност, што Кина сака да го избегне.

Во текот на ноќта, околу 100 демонстранти се обиделе да упаднат во добро обезбедената зграда на парламентот, носејќи транспаренти „Тајван независен“, но биле запрени од полицијата.

Кинеската влада тврди дека Тајван е дел од нејзината територија и се заканува дека со воена сила ќе се спротистави на секој потег што би водел кон целосна независност.