Истечена хемикалија од фирмата „Техникал Текстајл“ од Штип причинител на еко-хаваријата на Брегалница (видео)

Пукање на цревото со кое се преточувала хемикалија којашто се употребува во производствениот процес на фирмата „Техникал Текстајл“ во Штип е причина за вчерашната хаварија во која големи количества опасна материја се слеале преку атмосферскиот канал во реката Брегалница, соопшти на денешната прес-конференција градоначалникот на Општина Штип, Благој Бочварски. Вчерашната слика во коритото на река Брегалница беше загрижувачка и застрашувачка, рече штипскиот градоначалник, кој информираше дека денес во врска со хаваријата веќе постапува Државниот еколошки инсопекторат постапува и се очекува да излезе со конретна пријава, исто како и полицијата, од каде се очекува пријава до Обвинителство.

Повеќе од четири часа синоќа, во делот кај Штип, реката Брегалница беше целосно бела, а фотографиите од овој еколошки инцидент бргу се проширија на социјалните мрежи.  Водите се избистрија во текот на ноќта, па изутрината реката ја доби нормалната боја. Според зборовите на штипскиот градоначалник граѓани, риболовци, крим полиција и претставници на општината тргнале во потрага и го нашле каналот од каде истекувала бела густа течност. Каналот ги одвел до дворот на германската фабрика „Техникал текстајл“, која работи во ТИРЗ зоната во Штип, кој бил целосно преплавен со белата течност. Пукањето на црево преку кое од цистерна на српски превозник се внесувала хемикалија во фабриката било причина да се излеат неколку стотици литри на бела течност во реката Брегалница.

Бочварски ја информираше јавноста и дека утрината разговарал со претставници на компанијата, кои уверувале дека материјата не е штетна по човековот здравје, ниту по живиот свет во реката. Mета неофицијално дознава дека белата течност е суровина што  „Техникал текстајл“ ја користи во својот производствен процес на фибер стакло и изолациони материјали и дека била сертифицирана како еколошки чиста. Инспекторите земале мостри за да утврдат дали излеаната хемикалија била во склад со овој сертификат односно дали навистина се работело за еколошки неутрална хемикалија и утре се очекува да се добијат и резултатите од тие анализи.

Сепак, мострите од излеаната течност биле пратени на анализа. Примероци од водата во реката, како и од водата од речните бунари што се користи за пиење на граѓаните на Штип, исто така се дадени на испитување. Анализата покажала дека водата нема промена на квалитетот.

-Вчера во 19:15 часот се земени анализи на водата на влез и на излез од филтер станицата којшто покажаа дека квалитетот е согласно правилникот за безбедност на водата според хемиска и бактериолошка анализа.Од страна на ЦЈЗ Штип и ЈП „Исар“ е извршен увид и на штипските бунари за водоснабдување на градот со вода, којшто се повисоки и заштитени и нема нивно загадување. ЦЈЗ Штип и ЈП „Исар“ во наредните 3 дена ќе вршат вонредни контроли на влез, на излез и низ мрежата, соопшти денес градоначалникот Бочварски.

Во текот на денешниот ден состојбата со реката Брегалница се нормализираше и денешниот изглед на водите на реката во делот каде се лоцирани бунарите од градскиот водовод не покажува никакви промени.

Граѓаните на Штип се револтирани, бидејќи реката Брегалница, која е се’ уште единствениот извор на вода за пиење за градот, постојано е под удар на индустријата. Штипјани сведочат дека и по неколку пати годишно се менуваат боите на реката од розе до темно сино и црно, а вчера и бело.

Потврда за еколошкиот инцидент Мета доби и од Државниот инспекторат за животна средина, од каде информираат дека се очекува враќање на инспекторите од терен, кога ќе биде изготвен и комплетен извештај, како и соопштение за јавноста. ДИЖС најави дека утре ќе излезе со соопштение за еко-инцидентот на реката Брегалница.

Засега нема ниту потврда дека се случил помор на риби во Брегалница. Фабриката од чијшто инсталации истекла засега непознатата хемикалија со интензивно бела боја, како што неофицијално дознаваме, аплицирала за добивање на Б интегрирана еколошка дозвола, но иако се уште не ја има добиено, таа започнала со производство што е во спротивност со постоечкиот Закон за заштита на животната средина. Издавањето на Б еколошки дозволи се во надлежност на општините.