Судиите на Меѓународниот кривичен суд донеле пресуда со која поранешен исламски бунтовник, кој бил во затвор за уривање на светите места во во Тимбукту, е прогласен за виновен за штета во висина од 2,7 милиони евра.

Ахмад ал Факи ал Махди минатата година беше осуден на девет години затвор откако ја призна вината за учество во воени злосторства при кои се уништени 10 мавзолеи и религиозни места во Тимбакту.

Тие локации датираат од 14 век, од златниот период на Мали, кога оваа африканска држава била трговски центар на Суфи исламот.