Ширењето на коронавирусот тешко ги погоди граѓаните на земјата. Повеќето бизниси се привремено затворени, во согласност со владините мерки, и како резултат, голем број вработени во јавниот сектор ги загубија своите работни места овој месец. Кризата предизвикана од овој вирус, повеќето трговци и продавници ја користат за зголемување на цените, особено овошјето и зеленчукот, со што се влошува состојбата на граѓаните, Порталб.мк.

Но, спротивното се случи со трговецот од Чаир, Ирфан Јетиши, кој има продавница за овошје и зеленчук во оваа населба. Тој, токму во ова време на криза ја покажа својата хумана и солидарна душа, намалувајќи ги цените и давајќи одредени производи бесплатно. Додека цената на лимонот претрпе драстично зголемување на пазарот, достигнувајќи и до 200 денари за килограм, Јетиши реши да го продава лимонот поевтино и нуди 2 кг за 150 денари.

Продажбата на лимонниите е во опаѓање поради поплаки од клиентите, многу купувачи доаѓаа тука и се жалеа зошто лимонот е 150-180 денари, имаше многу поплаки. Сега го купувам лимонот за 85 ден, додека го продавам за 75 ден. Додека има и артикли што ги давам бесплатно, како што се кромидот, компирот, зелената салата, зелката, овие ги даваме кој како има потреба. Има луѓе кои немаат можност и се невработени еден месец и немаат можност да ги купат основните работи. Ние ги дистрибуираме овие основни артикли бесплатно затоа што, така, нè учи Исламот, кога на луѓето им е најпотребно, во најтешки времиња, да им помогнеме на луѓето“, изјави тој за „Порталб.мк“.

Рече дека реакциите на граѓаните се многу позитивни и охрабрувачки.

„Граѓаните не веруваа во цените, имаше луѓе кои доаѓаа од селата Арачиново, Хасанбег, Сарај, Кондово, само да потврдат дали цената е реална, на пример. „2 кг 150 лимони, или дека тоа е само пропаганда“ истакна Ирфан.

Иако Јетиши не ја презеде оваа акција за лична корист, туку да им помогне на граѓаните кои имаат потреба, тој истакна дека ова позитивно влијаело на зголемувањето на продажбата.

„Уште кога започнав со овие цени, продажбата се зголеми. Има луѓе кои рекоа дека ние нема да го промениме ова место за купување само затоа што го направи ова, во ова тешко време“, објасни Јетиши.

Тој порача дека во тешки времиња треба да им се помогне на луѓето, особено на сиромашните кои не можат да ги обезбедат основни намирници.

Гестот на Ирфан, исто така, стана вирален на социјалните медиуми. Бројни профили на социјалната мрежа Твитер пишуваа за него, поздравувајќи го неговиот хуманизам.