Владата во Техеран денеска соопшти дека им стои на располагање на ирачките власти во борбата против Исламистичка држава (ИСИС), соопштија иранските медиуми.

Потпретседателот на Иран, Ешак Џахагири, го даде ветувањето на поранешниот ирачки премиер, Нури ал Малики, за време на разговорите во Техеран.

– Во борбата против тероризмот мора да ги употребиме сите средства. Иран е подготвен да ги стави на располагање на Ирак сите свои средства – рече Џахангири.

За да ја одбие офанзивата на ИСИС, која почна на 9 јуни, владата во Техеран ги снабдуваше ирачките Курди со оружје и испрати свои воени советници во Багдад, но истовремено негираше дека испратил копнени сили.

Иранските власти одбија да се приклучат кон меѓународната коалиција во воздушните напади против ИСИС, туку заговараа регионална поддршка на владите на Ирак и на Сирија, каде џихадистите на ИСИС контролираат големи територии.