Иран отвори нова топилница за злато, најголема на Блискиот Исток, која благодарение на уникатната технологија, може да произведе три тони фино злато годишно.

Топилницата се наоѓа на северозападот на земјата, во близина на градот Такаб, во едно од најбогатите ирански наоѓалишта на злато, сребро и на жива.

Резервите на злато во рудникот Жарех Шуран се проценуваат на 20 милиони тони, а благодарение на оваа топилница, годишното производство на злато во Иран двојно ќе се зголеми.

Државната иранска агенција јавува дека вредноста на фабриката надминува 31 милион долари и оти се користи технологија која е развиена во Иран.

Топилницата, наводно, во блиска иднина би можела да произведува и до шест тона годишно, како и да обработува 2,5 тона сребро и 1,5 тон жива.