Курдските претставници во Ирак денеска соопштија дека федералните ирачки сили и милицијата, кои имаат поддршка од државата, повеле „голем и повеќекратен напад“ за да го заземат спорниот град Киркук.

Регионалниот совет за безбедност на Курдистан соопшти дека курдските пешмерга-сили уништиле најмалку пет возила од типот „хамви“ кои ги користела милицијата, по „неиспровоциран напад“ јужно од градот.

Во Киркук, мултиетнички град со повеќе од еден милион жители, граѓаните се затвориле во домовите, а на улиците повремено одекнуваат детонации и се слушаат артилериски и ракетни истрели.

Тензиите во оваа област се во пораст откако Курдите минатиот месец одржаа необврзувачки референдум, на кој се изјаснија за осамостојување од Ирак.

Централната Влада во Багдад, Турција и во Иран не ги признаваат резултатите од референдумот.