Ирачките сили денеска почнаа акција за преземање на последното упориште на Исламска држава во земјата.

– Херојските борци напредуваат кон последното упориште на тероризмот во Ирак за да ги ослободат Ал-Каим, Рава и околните села во западната провинцијата Ал Анбар – рече ирачкиот премиер Хајдер ал Абади.

Тој предупреди дека милитантите имаат можност или да се предадат или да умрат.

Милитантите во Ирак имаат контрола над местата Ал-Каим, Рава и околината, во Ал Анбар.

Во текот на 2014 година, милитантите зазедоа третина од Ирак, но владините и паравоените сили успеаја да повратат повеќе од 90 отсто од територијата.