Ирачките сили за безбедност денеска соопштија дека од милитантите на Исламска држава го презеле центарот на градот Хавиџе на северот на земјата и продолжуваат да ги ослободуваат другите делови на градот.

– Единици на ирачката војска и полиција кои се вклучени во борбата за ослободување на Хавиџе, влегле во центарот на градот и понатаму напредуваат – изјави генерал Амир Јаралах, кој управува со операциите.

Ирачката војска пред три дена тргна во офанзива да го преземе Хавиџе, кој е еден од последните градови на северот на Ирак во рацете на ИД.

Хавиџе има околу 70.000 жители и се наоѓа на околу 230 километри североисточно од Багдад.