Ирачката војска денеска зазела четири села од милитантите на Исламска држава (ИД), североисточно од градот Мосул, соопшти ирачкиот центар за координација на воените операции, јавуваат светските агенции.

На овој начин ирачката војска почна да се приближува кон Мосул од север, додека неколку стотини воени единици влегуваат во градот од источната страна.

Најголем дел од борбите во Мосул се одвиваат во источниот сектор на градот, каде ирачката војска напредува бавно поради претпазливост околу безбедноста на цивилното населениe, но и поради силниот отпор од страна на ИД.

Исламска држава го зазеде Мосул, кој е втор по големина град во Ирак, во јуни 2014 година, во ненадејна операција во која нејзините милитанти окупираа речиси една третина од територијата на Ирак.

Ирачката војска на 17 октомври годинава почна голема офанзива за преземање на контролата над Мосул.