Премиерот на Ирак, Хајдер ал Абади објави дека ирачките воени сили покренале офанзива против џихадистите кои во градот Мосул го држат западниот брег на реката Тигар. Ова би можела да биде најбруталната битка до сега во склоп на операциите за заземање на Мосул кој трае четири месеци.

-Нашите сили започнуваат ослободување на граѓаните од теророт на Исламска држава. Ние доаѓаме да ја ослободиме западната страна на Мосул – рече ал Абади во краткиот говор.

Во оваа операција веднаш од рацете на ИД преземени се две села јужно од Мосул на пат кон аеродромот во тој град.

Ирачкиот генерал Абдуламир Џаралах објави дека силите кои се предводени од единиците на ирачката федерална полиција успеале да заземат две села.

Ирачката авијација вчера фрли милион летки во западниот дел на Мосул со порака до жителите дека претстои непосредна копнена офанзива која ќе ја протера ИД од нивното место на живеење, соопшти денеска ирачкото министерство за одбрана.

Летките содржат упатства до граѓаните да се подготват да ги дочекаат со добредојде ирачките сили и да ги предупредат припадниците на ИД да ги остават оружјето и да се предадат.