Ирачкиот премиер Хајдер ел Абади прогласи победа над милитантите на Исламска држава во градот Тал Афар, соопштила денеска ирачката влада, јавуваат светските агенции.

Во соопштението се наведува дека градот Тaл Афар е ослободен, како и целата покраина Ниневех.

„Тал Афар е ослободен. Милитанти на Исламска држава, каде и да се наоѓање, доаѓаме по вас. Можете да се предадете или да умрете“, било наведно во соопштението на ирачката влада.

Тал Афар стана следна цел на акцијата против џихадистите на ИД по заземањето на Мосул од страна на ирачките сили со поддршка на САД.

Мосул е главен град на покраината Ниневех, каде ИД прогласи калифат во 2014 година.