Бројот на мигранти што влегле во Европа оваа година, преку копно и море, надмина еден милион лица, што е четирикратно повеќе во споредба со минатата година, соопшти денеска Меѓународната организација за миграција (ИОМ).

Најголем дел од мигрантите, односно повеќе од 800.000 луѓе, стигнале во Европа преку море, патувајќи од Турција во Грција. Според државјанството, најбројни се мигрантите со потекло од Сирија, Ирак и од Авганистан.

Како што соопшти ИОМ, 3.695 мигранти се удавиле или сè уште се водат како исчезнати.

Бројката од повеќе од еден милион луѓе била надмината вчера, кога според ИОМ биле регистрирани вкупно 1.005.504 мигранти што влегле во Европа.

Обединетите нации (ОН) минатата недела соопштија дека бројот на присилно раселени лица во светски рамки годинава надминува 60 милиони луѓе.