Институтот за јавно здравје информира дека во тек на денешниот ден лабораториски се потврдени уште три случаи на мали сипаници (морбили), со што вкупната бројка на заболени се зголеми на осум лица.

Од институтот информираат дека се работи за деца на возраст од три и пет години и за еден пациент на возраст од 27 години.

„Децата претходно не биле вакцинирани против морбили, вакцинирани се пред неколку дена во рамки на акцијата за вакцинирање на контакти и на невакцинирани лица, но сепак кај овие дечиња контактот со заболен бил неколку дена претходно, односно вирусот веќе бил во развојна фаза, додека за дадената вакцина против морбили потребни се повеќе денови за создавање имунитет. Возрасниот пациент не е претходно вакциниран, додека за време на акцијата за вакцинирање не бил присутен во областа. Сите се хоспитализирани на Клиниката за инфективни болести“, се вели во соопштението на институтот.

Пациентите, како што информираат, биле во непосредна роднинска врска со претходно заболените и живеат на територија на Општина Гази Баба, каде претходно беше прогласена и епидемија.